Повереница на конференцији „Родна (не)равноправност особа са инвалидитетом“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању конференције „Родна (не)равноправност особа са инвалидитетом“ која је одржана на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница је истакла да одржавање оваквих догађаја доприноси да се у инвалидитет, као друштвени феномен, укључи родна перспектива и да се актуелна питања везана за положај жена са инвалидитетом решавају ефикасније. „Грађани и грађанке са инвалидитетом не живе у неком паралелном друштву, и морају имати једнаке могућности да у сваком његовом сегменту учествују равноправно, и овај скуп шаље снажну подршку и поруку да смо сви одлучни да и даље градимо друштво у коме има места за свакога“, нагласила је Јанковић.

На конференцији су говорили истакнути експерти и експерткиње, међу којима потпредседница CEDAW комитета УН Ана Пелез Нарвез, проф.др Ивана Крстић, проф. Др Љубинка Ковачевић, др Ана Павловић, затим представници цивилног сектора Дамјан Татић, Свјетлана Тимотић, док су скуп отворили декан Правног факултета Зоран Мирковић и доскорашња ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић.

Скуп је организован у оквиру пројекта „Право и род“ (LAWGEM), на коме је Повереник за заштиту равноправност придружени партнер Правног факултета Универзитета у Београду, а чији је главни циљ креирање истоименог мастер студијског програма уз формирање Правне клинике за родну равноправност. У пројекту учествују и 4 универзитета уз земаља ЕУ: Оребро Универзитет из Шведске, Сарланд Универзитет из Немачке, Кадиз Универзитет из Шпаније и Лумс Универзитет из Италије.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top