Повереница: Економска независност кључ за унапређење положаја жена на селу

Eкономска независност кључни је услов за побољшање квалитета живота жена и девојчица у руралним областима, за смањење ризика од родно заснованог насиља и дискриминације и за излазак из насилног односа, поручила је повереница Бранкица Јанковић у Чачку на конференцији „Економско оснаживање жена у циљу унапређења њихове безбедности у руралним срединама“.

Кроз пројекат „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ Повереник је обезбедио пружање директне помоћи женама које желе да покрену или унапреде посао у области пољопривреде Пројектом, који се спроводи у Златиборском, Моравичком и Рашком округу, обезбеђена је куповина пољопривредне опреме попут хидрауличне пресе за цеђење домаћих сокова, пластеника и копачица. Сем пољопривредницама, куповином техничке опреме помоћ је обезбеђена и за новоформиране невладине организације које се баве пружањем подршке женама и девојчицама из руралних области, истакла је повереница.

Безбедност жена и девојчица требало би да уједини, увек и свуда, све друштвене актере. Овај проблем присутан је не само у Србији већ и широм Европе и зато је посебно важно да се овакви пројекти развијају у руралним срединама како би се подигла свест жена о њиховим правима, рекао је амбасадор Норвешке у Србији Јерн Еуген Јелстад.

С обзиром на важност медијске подршке, у оквиру истог пројекта додељене су и посебне медијске награде новинарима који су кроз своје објаве у 2021. години промовисали толеранцију и равноправност и извештавали о женама и девојчицама из руралних средина.  У категорији портали и штампа награђене су: Љиљана Стојановић, главна и одговорна уредница регионалне информативне агенције ЈУГпрес из Лесковца; Слађана Тасић, дописница портала Телеграф.рс из Врања и Катарина Ђорђевић, новинарка дневног листа Политика.  У категорији радијски и телевизијски прилог, награђена су ауторке три прилога: Славица Џиновић, дописница РТС-а из Лознице; Мирјана Чворић Губелић, дописница ТВ К1 из Шапца и Ивана Марковић, дописница ТВ Нова С из Ниша. Имајући у виду континуиран и важан допринос извештавању о положају жена на селу Повереник за заштиту равноправности двема редакцијама уручио је специјална признања – редакцији емисије „Знање – имање“ Радио телевизије Србије и редакцији за пољопривреду Информативног програма Радио телевизије Војводине.

Пројект „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ спроводи се у оквиру иницијативе „Унапређење безбедности жена у Србији“,  коју Повереник за заштиту равноправности имплементира у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност UN Women, уз подршку амбасаде Норвешке у Београду.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top