Повереница честитала Светски дан Рома

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим Ромима и Ромкињама Светски дан Рома и истиче да је и овај 8.април прилика да се укаже да су направљени помаци када је реч о положају ромске националне мањине, али да су они и даље дискриминисани и маргинализовани.  Положај Рома је унапређен на тржишту рада и у процесу  образовања, али сиромаштво је и даље  један је од главних разлога искључености и дискриминације.
Повереница је навела да, према резултатима недавно објављеног истраживања Повереника „Однос грађана и грађанки према дискриминацији“  испитаници сматрају да је дискриминација најраспрострањенија управо у односу на Роме(61%) наводећи да томе доприносе и стереотипни ставови које често шире чак и носиоци јавних функиција.
Препознавање и разумевање дискриминације је веће, о чему сведоче и притужбе које стижу у нашу институцију, али је  важно наставити  са едукацијом и оснаживањем ромске националне мањине, каже Јанковић. У том циљу, током ове године биће организован низ активности, од радионица,  обиласка различитих делова Србије и разговора са Ромима и Ромкињама до израде новог истраживања „Перцепција ромске заједнице о дискриминацији“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top