Потписан Меморандум о разумевању

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и директор Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) за Србију Џон Кенеди Мосоти потписали су Меморандум о разумевању како би се наставила сарадња у вези са заштитом од дискриминације и унапређењем равноправности, посебно друштвених група које су у већем ризику од дискриминације.

„Сарадња Повереника, као централне независне државне институције надлежне за заштиту од дискриминације, и УНФПА биће реализована кроз низ активности у циљу побољшања положаја наших најстаријих суграђана, којима смо посвећени на националном и локалном нивоу, у циљу едукације и укључивања младих у сузбијање дискриминације кроз мрежу вршњачких едукатора Панела младих, као и за унапређење права жена и девојчица у области сексуалног и репродуктивног здравља и сузбијања онлајн насиља кроз кампању Бодирајт. Борба за равноправност и поштовање људских права тиче се целог друштва и мора имати високо место на листи приоритета јавних политика, јер је друштво јако колико и његови најслабији чланови“, истиче Бранкица Јанковић.

“Овај меморандум ствара одличну базу за наше даље заједничке напоре и представља наставак дугогодишње успешне сарадње са Повереником за заштиту равноправности. Следеће године обележава се 30 година од усвајања Програма акције Међународне конференције о становништву и развоју, и стога је важно да заједнички ојачамо напоре и радимо на стварању окружења у Србији у којем свако може да испуни свој пуни потенцијал“, изјавио је Џон Кенеди Мосоти.

Сваке године у Србији се догоди око 30 случајева фемицида, а према доступним истраживањима око 60% жена у Србији доживи неку врсту насиља од своје 15. године. Такође, тек једна од пет жена у Србији користи модерну контрацепцију, а нарочите напоре потребно је уложити у едукацију младих, припадника ромске популације и других група. О све присутнијем родно заснованом насиљу на интернету, говоре и анкете према којима се 78% испитаница не осећа безбедно у виртуелној сфери, иако проводе више од три сата дневно у онлајн простору. С друге стране, свака пета особа у Србији је старија од 65 година, са пројекцијама да ће до 2041. године овај удео порасти на 24%. Према резултатима извештаја о положају старијих особа који је спровео Повереник за заштиту равноправности уз подршку УНФПА, више од половине старијих у Србији осећа се дискриминисано.

Потребно је континуирано деловање како би се промовисала и заштитила права свакога од нас и осигурало да нико не буде изостављен, закључили су потписници Меморандума.

Print Friendly, PDF & Email
back to top