Полуфинално такмичење студената и студенткиња правних факултета у симулацији суђења у области заштите од дискриминације

 

Завршни део III националног такмичења студената правних факултета у Србији у симулацији суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) отвориће у уторак, 15. децембра, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Тема овогодишњег такмичења, које организује Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Правосудном академијом и Фондацијом за отворено друштво, је дискриминација припадника и припадница националних мањина.

Национална припадност или етничко порекло је веома чест основ дискриминације – свака шеста притужба Поверенику за заштиту равноправности има управо овај основ.

На овогодишње такмичење пријавило се 27 тимова студената и студенткиња основних и мастер студија са свих акредитованих правних факултета у Србији, а осам најбољих окупиће се у Управном суду у Београду где се одржавају полуфиналне и финалне сесије.
Свечано проглашење победника и уручење награде биће одржано у среду 16. децембра 2015. године.

Симулација суђења (Moot Court) је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад. Судије на симулацији суђења биће релевантни адвокати, судије и правни стручњаци, међу којима су: Вида Петровић Шкеро, Весна Петровић, Боса Ненадић, Ненад Вујић, Милан Антонијевић и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top