Polufinalno takmičenje studenata i studentkinja pravnih fakulteta u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije

 

 

<span style=”font-size: 12.16px; line-height: 1.3em;”>Završni deo III nacionalnog takmičenja studenata pravnih fakulteta u Srbiji u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije (Moot Court) otvoriće u utorak, 15. decembra, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.</span>

 

Tema ovogodišnjeg takmičenja, koje organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Fondacijom za otvoreno društvo, je diskriminacija pripadnika i pripadnica nacionalnih manjina.

 

Nacionalna pripadnost ili etničko poreklo je veoma čest osnov diskriminacije – svaka šesta pritužba Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ima upravo ovaj osnov.

 

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 27 timova studenata i studentkinja osnovnih i master studija sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Srbiji, a osam najboljih okupiće se u Upravnom sudu u Beogradu gde se održavaju polufinalne i finalne sesije.

Svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrade biće održano u sredu 16. decembra 2015. godine.

 

Simulacija suđenja (Moot Court) je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad. Sudije na simulaciji suđenja biće relevantni advokati, sudije i pravni stručnjaci, među kojima su: Vida Petrović Škero, Vesna Petrović, Bosa Nenadić, Nenad Vujić, Milan Antonijević i drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top