Подршка палијативном збрињавању болесника

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић  присуствовала је свечаном почетку радова у оквиру Бел Хоспис пројекта, Дневни центар првог Хосписа у Србији, који би од јесени требало да почне са радом.

Повереница је указала на важност и значај збрињавања и пружања помоћи људима који су у терминалној фази болести, и нагласила да Повереник пружа пуну подршку свим активностима које су усмерене на палијативну бригу и негу. Она такође сматра да би у наредном периоду један од приоритета требало да буде развој мешовитих социјално-здравствених и других услуга, како би се омогућио достојанствен живот тешко болесним особама.

Пројекат реновирања и успостављања Дневног центра првог Хосписа у Србији реализује се у оквиру партнереске сарадње Министарства финасија републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и из средстава Европске уније. Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да се нада да је ово почетак добре праксе која је стандард у ЕУ  као и да очекује слични објекти почну да функционишу и у дугим местима у Србији.

Догађају су присуствовали и помоћник министра за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања Милош Јанковић, директор Републичког завода за социјалну заштиту Божидар Дакић, амбасадор Белгије Лео Даес, амбасадор Норвешке Арне Бјорнстад, амбасодор Велике Британије Денис Киф, представници Града Београда и општине Звездара.

Print Friendly, PDF & Email
back to top