Отворена прва регионална канцеларија Повереника у Новом Пазару

Прва канцеларија Повереника за заштиту равноправности ван Београда отворена је у Новом Пазару, уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама EU PROGRES.

Отварањем испоставе у Новом Пазару, која је смештена у просторијама у склопу Градског стадиона, становници тог дела Србије од сада ће имати много лакши приступ институцији Повереника.

„Регионална канцеларија Повереника у Новом Пазару биће место где ће грађани и грађанке из ових крајева моћи да подносе притужбе за дискриминацију по било ком основу. Ако не могу сами да саставе притужбу, службеници у канцеларији ће им помоћи у томе. Важно је да широм Србије оснујемо канцеларије, које ће превентивно деловати и бити приступачне грађанима и грађанкама“, изјавила је Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

„Нови Пазар већ пружа подршку свим рањивим групама, јер сви грађани заслужују иста права. А сада имамо и државну институцију која ће томе допринети“, рекао је градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

„Ово је добар пример сарадње државне институције, Града Новог Пазара и донатора, Европске уније и Владе Швајцарске – на унапређењу заштите права свих грађана Србије“, рекао је менаџер програма EU PROGRES Грем Тиндал.

После отварања канцеларије, одржан је округли сто на тему „Повереник за заштиту равноправности и дискриминација жена“, који су организовали канцеларија Повереника и UN WOMEN. Грађани и грађанке су, потом, могли да уложе своје притужбе због дискриминације. На овом скупу, мандат и начин рада Повереника представљен је локалним институцијама и организацијама, које су надлежне да заштите и реагују у случају повреде права на равноправност. На састанку је било речи о положају жена у Србији и начину на који могу да остваре своја права, а посебно о улози Повереника коју има у том процесу.

„Желимо да подршком оснивању ове канцеларије омогућимо женама са инвалидитетом и онима из руралних подручја да лакше остваре своја права“, рекла је Асја Варбанова, директорка агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање права жена UN WOMEN.

У оквиру дводневне посете Новом Пазару, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић сусрешће се са представницама невладиних организација и женама из сеоских средина, са којима ће разговарати о њиховим проблемима и начинима на које могу добити помоћ.

Видео материјал са отварања регионалне канцеларије у Новом Пазару можете погледати на званичном You Tube каналу Повереника.

Print Friendly, PDF & Email
back to top