Општина Земун поступила по препоруци Повереника за заштиту равноправности

 

Општина Земун поступила је по препоруци мера Повереника за заштиту равноправности и обуставила поступак принудног исељавања становника и становница ромског насеља Грмеч у Земуну, које је претходно, у јулу, наложила грађевинска инспекција Земуна. Општина Земун обуставила је до даљег исељавање породица из 55 објеката у овом неформалном насељу, у којем живе Роми расељени са Косова и Метохије.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подздравила је одлуку локалних власти Земуна које су одлуку о исељавању Рома обуставиле све док им се не обезбеди трајни смештај. Осим што је поступала по притужби, повереница Јанковић је још у јулу апеловала на све надлежне да нађу адекватно решење за више десетина ромских породица чије је исељавање из неформалних насеља било планирано у Земуну, као и Новом Београду. Повереница је позвала надлежне у локалним и градским органима да убудуће у оваквим и сличним случајевима поступају у складу са стандардима поштовања основних људских права, законским и уставним обавезама и међународним прописима.

Она додаје да су забрињавајуће појаве да се у неупоредиво већем броју случајева руше нелегални објекати у којима станују Роми, у односу на нелегално изграђене објекте у којима станује већинско становништво. „Овакав селективни приступ решавању проблема нелегално изграђених објеката изазива озбиљну сумњу да је у питању структурална дискриминација ромске националне мањине у Србији“, навела је повереница. Повереник за заштиту равноправности наставиће да у сарадњи са организацијама цивилног друштва, као што су Јуком и  Регионални центар за мањине, прати ситуацију и излази на терен како би имао непосредни увид у ситуацију у вези са неформалним насељима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top