Настављени разговори са невладиним организацијама

Повереница Бранкица Јанковић наставила је низ састанка са невладиним организацијама разговарајући са представницама и представницима МДРИ-С, НООСИ и Бибије.

У разговору са представницама МДРИ-С (Иницијативом за права особа са менталним инвалидитетом) Биљаном Јањић и Драганом Ћирић Миловановић посебан акценат је био стављен на забрињавајући тренд раста броја људи лишених пословне способности у Србији. Истакнуто је да се такве одлуке често доносе произвољно, без размишљања о далекосежним последицама, а током састанка говорило се и о притужбама по којима је Повереник за заштиту равноправности поступао а које су се подносиле управо због одлуке о лишавању пословне способности и одузимању детета као директне последице такве одлуке.

На састанку поверенице са представницима НООСИ (Националне организације особа са инвалидитетом Србије) Иванком Јовановић, Миланом Стошићем и Светланом Влаховић разговарало се о важности едукације особа са инвалидитетом и организација особа са инвалидитетом у преопзнавању дискриминације, анализи примене Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и Закона о забрани дискриманције, као и пратеће судске праксе. Истакнута је неопходност да све установе и институције морају бити притступачне за особе са инвалидитетом, и напоменуто да ће се у наредном периоду посебна пажња посветити спречавању вишеструке дискриманције жена са инвалидитетом као и пирпадника националних мањина са инвалидитетом.

Током разговора са Славицом Васић, представницом Бибије било је речи о положају жена Ромкиња и важности оснаживања женских ромских организација као и локалне ромске заједнице за преузимање иницијативе са намером постизања одрживе интеграције у друштвене токове. Договорено је да се убудће посебна пажња посвети већем запошљавању Ромкиња.

Састанци поверенице Бранкице Јанковић са представницима осталих невладиних организација настављају се наредних дана.

Print Friendly, PDF & Email
back to top