Међународни дан борбе против расизма

Поводом обележавања Међународног дана борбе против расизма, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да расизам у Србији још увек није у потпуности искорењен, и да се често игнорише и негира.
То потврђује и чињеница да грађани и грађанке Србије али и представници органа јавне власти још увек имају велику дистанцу према Ромима иако су свесни чињенице да су Роми најдискриминисанија друштвена група. У прилог томе говоре и протести и инциденти који су се прошле године догађали због досељавања Рома у Земун пољу и Реснику, а били смо и сведоци ксенофобичних изјава и напада усмерених на азиланте.
Од укупног броја притужби за дискриминацију на основу националне припадности које су Поверенику поднете прошле године, више од трећине поднето је због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини. У појединим школама присутна је сегрегација ромске деце, није решен проблем становања Рома, а неадекватни услови становања и живот у неформалним насељима знатно отежавају приступ другим економским и социјалним правима.
Повереница изражава дубоку забринутост због оваквих појава, и апелује на надлежне државне органе да одлучно реагују у случајевима расне дискриминације.
Такође, позива особе које су дискриминисане на расној основи да подносе притужбе Поверенику за заштиту равноправности, и подсећа да је стручна служба Повереника током прошле године обишла 16 градова и општина Србије у којима постоје ромска насеља и невладине организације које се баве питањима ромске популације, у циљу приближавања свог рада Ромима који живе на територији целе Србије.
Повереница апелује и на грађане и грађанке да реагују у свим случајевима расне дискриминације и да не игноришу овај велики друштвени проблем, јер само заједничким напорима целокупног друштва може се остварити равноправност и једнакост свих, без обзира на расу, националну припадност, или било које друго лично својство.

 


microsoft-word-icon Међународни дан борбе против расизма Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top