Meђунaрoдни дaн бoрбe прoтив хoмoфoбиje и трaнсфoбиje

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић оцењује да Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије треба свима да буде опомена да људска права припадају сваком појединцу и појединки. Зато свака особа, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет има право да живи слободно и без страха, окружена разумевањем, уважавањем и подршком.
Нажалост, хомофобија и трансфобија су широко распрострањени у Србији и израз су негативних стереотипа и предрасуда о ЛГБТ особама. Не прође дан а да јавност не сазна за неки случај претње, говора мржње, дискриминације или насиља над ЛГБТ популацијом. Последњи такви случајeви су нeдaвнe пoнoвнe претње Геј-стрејт алијанси, кao и крajњe нeпримeрeнe и нeприхвaтљивe изjaвe нajвишeг црквeнoг вeликoдoстojникa Српскe прaвoслaвнe црквe.
Да би се ово негативно стање променило, веома важно да сви, од органа власти, преко образовних, здравствених и других установа, па до самих грађана и грађанки, допринесу ширењу свести о толеранцији и поштовању људских права ЛГБТ особа. На свакоме од нас је одговорност да учинимо све на превазилажењу дискриминаторних ставова и предрасуда и на афирмацији равноправности.
Ово саопштење је позив да заједно градимо друштво засновано на поштовању људских права, равноправности и слободи, друштво које уважава и поштује разноликост људских идентитета и окренуто је миру, толеранцији и просперитету, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top