МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Годишњом конференцијом, организованом у сарадњи са мисјијом ОЕБС-а, Повереник за заштиту равноправности обележио је 16. новембар, Међународни дан толеранције.

Година за нама и ова у којој смо, другачије су од низа претходних, живимо у времену у којем су изазови већи, а околности теже, али у којем, баш због тога, толеранција не сме да буде доведена у питање или гурнута у други план. Тренутак је такав да толеранција појединца, заједнице и читавог друштва мора бити много више изражена него што је то био случај икада раније, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Тешко су кроз кризу прошли најрањивији чланови друштва, о чему сведоче и притужбе Поверенику оних који живе у сиромаштву, особа са инвалидитетом, Рома, старијих. Али многи су се, навела је повереница, обраћали не само због дискриминације, већ због одређене врсте неправде коју су трпели.
Иако су последице епидемије погодиле читаве друштво, највећи терет ковид кризе поднеле су жене о чему је из свог личног и професионалног искуства на конференцији говорило пет жена у оквиру панела „Да ли нас је Ковид учинио толерантнијим или смо на граници пуцања“. После панела, представљено је и истраживање „Родна равноправност и равнотежа између пословног и приватног живота“.

Новинарима који су извештавали управо о овим проблемима и тиме допринели борби против дискриминације и промовисању толeранције и равноправности, традиционално су, шести пут по реду, додељене Годишње медијске награде Пoвeрeникa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти и Mисиje OEБС-a у Србиjи. Овогодишњи добитници су Драгана Савић (Euro news), Ивана Предић (Панпресс), Петар Пауновић (Стартит), Драгана Николетић (НИН), Вања Ђурић (ТВ Н1), Јелена Остојић (Телеграф), Тијана Сибиновић (Радио Београд), Јелена Јовановић (Еспресо) и Љубинка Љујић (Форум Пријепоље).

Print Friendly, PDF & Email
back to top