Међународни дан насиља над женама – Тиче се свих нас

У данашњем свету, када насиље поприма различите форме и када је све присутније у дигиталној сфери где постаје “нова нормалност”, не смемо заборавити да је то кршење људских права које се не сме толерисати и правдати, и да је срамота бити насилник као што је срамота насиље не пријавити, поручила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“.

Овогодишња кампања је усмерена на целокупно друштво и подсећање на то да сви морамо имати друштвену и моралну обавезу да пријавимо сазнање или сумњу на насиље. У оквиру кампање снимљен је документарни филм „Не тиче ме се… тиче се СВИХ нас“ у којем је учествовала и повереница.

„Насиље у породици је пре 20 година постало кривично дело, али и поред видљивих помака у систему заштите од насиља и даље сваке године имемо велики број убијених жена. Много жена трпи насиље, али су старије жене, Ромкиње и жене са инвалидитетом у додатном ризику од насиља и оне се изузетно ретко усуђују да га пријаве. Морамо да разбијамо стереотипе и да пружамо апсолутну подршку жртвама породичног насиља, и као појединци и као представници институција“, закључила је повереница.

Насиље у породици и родно засновано насиље су озбиљан проблем који несразмерно више погађа жене и девојчице. Само током снимања поменутог документарца десила су се три фемицица, а према подацима истраживања ОЕБС-а свака трећа жена у Србији верује да је породично насиље над женом приватна ствар.

У глобалној кампањи “16 дана активизма против насиља над женама” учествује више од 100 држава и преко 1.700 организација. Кампању у Србији спроводи Биро за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (INL) Амбасаде САД, уз подршку бројних организација које се баве овом темом.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top