Međunarodni dan nasilja nad ženama – Tiče se svih nas

U današnjem svetu, kada nasilje poprima različite forme i kada je sve prisutnije u digitalnoj sferi gde postaje “nova normalnost”, ne smemo zaboraviti da je to kršenje ljudskih prava koje se ne sme tolerisati i pravdati, i da je sramota biti nasilnik kao što je sramota nasilje ne prijaviti, poručila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Ovogodišnja kampanja je usmerena na celokupno društvo i podsećanje na to da svi moramo imati društvenu i moralnu obavezu da prijavimo saznanje ili sumnju na nasilje. U okviru kampanje snimljen je dokumentarni film „Ne tiče me se… tiče se SVIH nas“ u kojem je učestvovala i poverenica.

„Nasilje u porodici je pre 20 godina postalo krivično delo, ali i pored vidljivih pomaka u sistemu zaštite od nasilja i dalje svake godine imemo veliki broj ubijenih žena. Mnogo žena trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom riziku od nasilja i one se izuzetno retko usuđuju da ga prijave. Moramo da razbijamo stereotipe i da pružamo apsolutnu podršku žrtvama porodičnog nasilja, i kao pojedinci i kao predstavnici institucija“, zaključila je poverenica.

Nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje su ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice. Samo tokom snimanja pomenutog dokumentarca desila su se tri femicica, a prema podacima istraživanja OEBS-a svaka treća žena u Srbiji veruje da je porodično nasilje nad ženom privatna stvar.

U globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” učestvuje više od 100 država i preko 1.700 organizacija. Kampanju u Srbiji sprovodi Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) Ambasade SAD, uz podršku brojnih organizacija koje se bave ovom temom.

Print Friendly, PDF & Email
back to top