Отворена изложба „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“

Изложба „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“ коју поводом 1. октобра – Међународног дана старијих особа, организује Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије отворена је у Народној скупштини. На изложби су приказани литерарни и ликовни радови, као и фотографије ученика и ученица основних школа из целе Србије.
Том приликом, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да бројни радови које су деца послала показују њихову велику љубав према бакама и декама и што треба да код њих подстичемо и кад буду старији.

– Свако од нас жели да буде поштован и уважен, без обзира на године. То поштовање и уважавање, учи се од малих ногу. Због тога је управо међугенерацијска солидарност важна мера хуманости нашег друштва. Наша институција ће покренути иницијативу да први часови у школама на Међународни дан толеранције, 16. новембра, буду посвећени теми међугенерацијске солидарности – рекла је повереница.

Прва награда за најбољи литерарни рад припала је Нини Бигић, ученици шестог разреда основне школе „Вук Караџић“ из Црвенке, аутор најбољег ликовног рада је Александар Шегрт, ученик осмог разреда основне школе „Иво Андрић“ из Београда, док је награда за најбољу фотографију додељена Мајди Маџимуртезић, ученици осмог разреда основне школе „Живко Љујић“ из Нове Вароши.

Награде најбољим школарцима поред поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, уручили су и председница Народне скупштине Маја Гојковић, председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Јасмина Каранац и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек.

Print Friendly, PDF & Email
back to top