Иницијатива Влади РС да у одлуку о повећању плата здравственим радницима уврсти медицинске сестре, техничари и остало здравствено особље које је запослено у Управи за извршење кривичних санкција

датум: 27.4.2020.

 

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Ана Брнабић, председница

11000 БЕОГРАД

Немањина 11

 

Поштована госпођо Брнабић,

 

Поверенику за заштиту равноправности обратиле су се медицинске сестре и техничари који су запослени у Управи за извршење кривичних санкција. У допису је наведено да су техничари, сестре и остало здравствено особље запослено у Управи за извршење кривичних санкција на целој територији Србије, „неправедно“ изостављени из одлуке о повећању плата свим здравственим радницима у Републици Србији, коју је Влада Републике Србије донела 31. марта ове године. Такође, наведено је да су лекари запослени у овим установама повећање плате добили, а да су запослени здравствени радници „заборављени“, иако се често налазе „на првој линији“ спречавања болести, односно да на својим радним местима обављају све задатке амбулантног збрињавања и лечења, као и да приликом асистенције лекарима долазе у непосредан контакт са лицима лишеним слободе чији здравствени статус захтева медицинску негу, укључујући и пандемију вируса Сарс Ковид 19. У допису су истакли да је избијање пандемије наведеног вируса допринело да се налазе у једнако тешкој ситуацији и у још лошијим условима рада као и остали запослени здравствени радници у Републици Србији.

Повереник за заштиту равноправности поздравља Уредбу[1] Владе Републике Србије да се у циљу заштите становништва Републике Србије, односно лечења и спречавања ширења епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-Cov-2, запосленима у здравственим установама који обављају послове у области здравља, обезбеди право на додатак на основну плату у износу од 10% основне плате. Међутим, имајући у виду да су из уредбе изостављени здравствени радници који су запослени у заводима за извршење кривичних санкција, а који такође припадају систему здравствене заштите Републике Србије и имају важну улогу у заједничкој борби коју водимо на сузбијању ширења вируса COVID-19, у конкретном случају у установама затворског типа, предлажемо да размотрите могућност да се наведени додатак прошири и на ову категорију запослених здравствених радника, којих нема много у Републици Србији. У прилогу Вам достављамо допис којим су се нам се обратили медицински техничари и сестре са осталим здравственим особљем који су запослени у затвору у Заводу за извршење кривичних санкција.

 

Подржавајући уложене напоре на сузбијању ширења епидемије вирус COVID-19, Повереник за заштиту равноправности ће, у складу са својим надлежностима, наставити да прати стање и континуирано указује на проблеме поводом којих нам се обраћају грађан и грађанке Републике Србије, а које је потребно узети у обзир и размотрити приликом креирања различитих мера, као и преиспитивања постојећих, у циљу сузбијања ширења овог вируса.

С поштовањем,

 

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

Бранкица Јанковић

[1] „Службени гласник РС“, број 48/2020

 

 


microsoft-word-iconИницијатива Влади РС да у одлуку о повећању плата здравственим радницима уврсти медицинске сестре, техничари и остало здравствено особље које је запослено у Управи за извршење кривичних санкција Download


 

Print Friendly, PDF & Email
back to top