Амбасадори против циганизма у посети Поверенику

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и њени сарадници састали су се са  представницима групе Амбасадори против циганизма, коју чине млади припадници ромске и већинске заједнице, а чије су активности усмерене на смањење социјалне дистанце према Ромима и повећање свести у друштву о неприхватљивости дискриминације Рома.

Млади активисти су у разговору са повереницом навели да се залажу за неприхватљивост употребе термина Цигани у јавном простору, као и важност сузбијања предрасуда према Ромима у поступку пред јавним службама, као што су нпр. центри за социјални рад. У разговору је истакнута потреба за континуираном едукацијом представника ромске заједнице о препознавању и реговању на дискриминацију, јер је пракса показала да је недовољна информисаност један од разлога за непријављивање случајева дискриминације.

Представници Повереника су упознали саговорнике са праксом институције која, поред поступања по притужбама и давања препорука мера, обухвата и бројне едукативне програме, радионице, истраживања и пројектне активности усмерене на унапређење положаја Рома.

Print Friendly, PDF & Email
back to top