Упућена иницијатива за изједначавање предузетница и других запослених жена у остваривању права током продиљског одсуства

Развој женског предузетништва важна je покретачка снага нашег друштва, а оно што је кључно у подстицању женског предузетништва је креирање политика којима се подржавају жене предузетнице и којима се промовише родна равноправност, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана предузетница.

Повереница подсећа да је Министарству за бригу о породици и демографију поднела више иницијатива које се односе на потребу потпуног изједначавања предузетница, односно жена које самостално обављају делатност у односу на жене запослене код послодавца када је у питању остваривање права на породиљско одсуство и одсуство ради неге детета.

Такође, средином 2022. године поднели смо и предлог за оцену уставности и законитости појединих одредаба Закона о финансијској подршци породици са децом, а спремамо се да поновимо иницијативу ресорном министарству како би се што пре у потпуности изједначио положај жена у вези са порођајем и негом детета без обзира да ли раде самостално или су запослене код неког послодавца.

Неједнак третман нема разумно оправдање и фаворизује само један облик радног ангажовања – радни однос код послодавца. На овај начин се демотивише женско предузетништво, а мајке морају да бирају између каријере и материнства, наводи повереница.

Повереница је закључила да у нашем друштву и даље постоје предрасуде о томе да жене нису способне да постану успешне предузетнице и управо побољшавање услова за жене предузетнице је нешто на чему институција Повереника континуирано ради, јер је женско предузетништво велики потенцијал за развој друштва.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top