700-22 Иницијатива измена назива парка – градоначелник

бр. 021-01-1010/2022-02    датум: 24. 10. 2022.

 

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ

градоначелник града Београда

 

11000 БЕОГРАД

Драгослава Јовановића 2

 

Предмет: Иницијатива за измену назива парка „Митићева рупа“ у назив „Парк Душана Јовановића“

 

Поштовани господине Шапићу,

Удружење А11 – Иницијатива за економска и социјална права и Душка Јовановић, сестра убијеног дечака Душана Јовановића, обавестили су Повереника за заштиту равноправности да су 18. октобра 2022. године поднели Комисији за споменике и називе тргова и улица иницијативу за измену назива парка „Митићева рупа“ у „Парк Душана Јовановића“.

Душан Јовановић је дечак којег су пре 25 година испред зграде у којој је живео, у непосредној близини Трга Славија, до смрти претукли и убили неонацисти, а правноснажном судском пресудом је потврђено да је мотив за ово убиство била чињеница да је дечак Ром. Табле са његовим именом већ годинама уназад стоје на месту на којем је убијен, као специфично сећање да ово убиство представља негацију универзалних вредности толеранције, поштовања различитости и суживота припадника различитих националности.

Пракса Повереника за заштиту равноправности, као централног државног органа за заштиту од дискриминације и унапређење равноправности, указује да су Роми готово свакодневно на мети дискриминације у различитим сегментима друштвеног живота, а око 80% притужби због дискриминације по основу националне припадности односи се на дискриминацију Рома. У медијима и на друштвеним мрежама Роми се често помињу у негативном контексту, а подаци из различитих новијих извештаја и истраживања показују да социјална дистанца према њима расте.

Чињеница да је дечак Душан Јовановић изгубио живот искључиво због своје националне припадности и боје коже, као и свеукупан положај припадника ромске националне мањине, опомена су да се вредности поштовања различитости, толеранције и равноправности морају неговати и штитити. Повереник за заштиту равноправности подржава иницијативу имајући у виду да би се променом назива парка у „Парк Душана Јовановића“ показало да се овај немили догађај не заборавља као и да у нашем друштву нема места расизму и неонацизму, нити њиховој релативизацији. На овај начин би се не само дао допринос стварању друштва у коме се вредности солидарности, толеранције, правде и човекољубља сматрају приоритетним него би се и кроз комеморативно сећање на Душана Јовановића указало на негативне последице расне мржње и нетрпељивости, а Београд доказао да је отворен и толерантан град.

 

ПOВEРEНИЦA ЗA ЗAШTИTУ РAВНOПРAВНOСTИ

Брaнкицa Jaнкoвић


microsoft-word-icon700-22 Иницијатива измена назива парка – градоначелник Download


Print Friendly, PDF & Email
back to top