Завршен двогодишњи пројекат „Нека равноправност постане стварност“

Поводом завршетка пројекта „Нека равноправност постане стварност“ Повереник за заштиту равноправности и Кућа људских права и демократије организовале су завршну конференцију на којој су представљени резултати рада.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је том приликом изразила задовољство због учешћа у пројекту који је доприноси изградњи толерантније и отвореније Србије, као и наду да ће раличитости убудуће бити препознате као богатство и потенцијал. Повереница је навела да је број притужби које добија институција Повереника константно повећава, а да је дугорочни циљ да их буде што мање због тога што ће наше друштво постати равноправније. „Потребно је да сви заједно више радимо на томе“, рекла је повереница Јанковић.

Представница Куће људских права и демократије Весна Петровић је истакла да Србија има законе и механизме против дикриминације, али оно шта нема је култура људских права. Зато је веома битно да млади препознају дискриминацију и да промовишу културу која поштује толеранцију и различитости. „Не дај боже да смо сви исти“, навела је Весна Петровић.

На завршној конференцији представљени су најважнији резултати пројекта „Нека равноправност постане стварност“. Чланови и чланице омладинских организација из Новог Пазара, Тутина, Прешева, Бујановца и Суботице представили су резултате својих локалних кампања које се односе на подизање свести заједнице о проблемима дискриминације мањинских и маргинализованих група, а реализоване су уз менторску подршку Повереника и Куће људских права и демократије. На скупу је премијерно приказан и кратак документарни филм на тему дискриминације националних и етничких мањина у Србији из перспективе средњошколаца из различитих националних заједница, али и представника националних савета националних мањина. Филм је настао у оквиру пројекта, а потписује га награђивани редитељ Стеван Филиповић.

Двогодишњи пројекат, који је успешно реализован уз подршку Краљевине Норвешке, значајно је допринео борби против дискриминације и унапређењу равноправности у Србији, кроз спровођење активности на локалном нивоу, у сарадњи са националним саветима националних мањина, омладинским групама и организацијама цивилног друштва које раде са младима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top