ВИШЕ ЖЕНА НА МЕСТИМА ОДЛУЧИВАЊА РЕГИОНАЛНИ ЦИЉ

Цео регион али и Европа суочавају се са чињеницом да су, упркос  напорима, жене суштински онемогућене да учествују у одлучивању, у истој мери као мушкарци, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, на на конференцији “За више жена на местима одлучивања“, у организацији Београдског фонда за политичку изузетност.

Позивајући се на истраживање Петерсоновог института за међународну економију где је анализа више од 20.000 компанија из целог света показала да су од укупно 16 лидерских вештина, жене боље у чак 13, повереница је истакла да све то и даље  није довољно да се савлада отпор  већем броју жена на местима одлучивања а који је на локалу највидљивији.

Констатацијом да је у Србији доста урађено али да мора још,  Јанковић као решење види инсустирање на квотама, које су се показале као добар механизам . Образовање је такође јако важно, а то подразумева  образован наставни кадар , који ће знати да на адекватан начин објасни значај једнакости жена и мушкараца. Изузетно  је важана и женска солидарност  која треба да буде изнад политичке лојалности, конкуренције или препрека, рекла је повереница нагласивши да борба за истинску родну равноправност подразумева да се у њу морају укључити и мушкарци.

Поред пуне посвећености Повереника за заштиту равноправности за  интензивније укључивање жена у полтику на локалу  она је оценила да је  важно и веће учешће организација цивилног друштва.На конференцији, коју је отворила председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт говорили су и амбасдор Холандије Хендрик Герит Корнелис, експерткиња из Словеније Соња Локар, као и бројне гошће из Хрватске, БиХ и Македоније.

Print Friendly, PDF & Email
back to top