Упoзoрeњe зa jaвнoст пoвoдoм нeдoпустивoг сaдржaja нa TВ Хепи

Емисија телевизије Хепи у којој су астролози, нумеролози и графолози тумачили наталне карте и судбинске бројеве Милене Радуловић и Мирослава Алексића у вези са пријављеним случајем сексуалног насиља, представља недопустивo понижавање и исмевање жене која је пријавила насиље и изругивање овој теми, упозорава  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Недопустиво је да се на овакав начин банализује читав догађај, преиспитује структура личности анализом хороскопа, рукописа и сл., па чак и преиспитује истинитост пријава, наводи Јанковић и истиче да су судски органи једини надлежни и позвани да утврђују чињенице у конкретном случају.

Тема сексуалног насиља је изузетно осетљива, те стога изискује пажљив приступ у обради и адекватан избор саговорника. Једна телевизија са националном фреквенцијом не треба да дозволи емитовање оваквих садржаја, а новинари, водитељи и уредници морају имати  свест и одговорност при обради овако важних и осетљивих тема.

Повереница сматра да и Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) треба да реагује у складу са својим надлежностима  и такође подсећа јавност, да је Република Србија, међу првим државама, ратификовала Конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, чиме смо се обавезали да се свим средствима боримо против насиља и дискриминације жена.

Print Friendly, PDF & Email
back to top