Упозорење поводом насловне стране дневног листа Ало

Дан након обележавања Међународног дана толеранције, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава јавност да, упркос помацима, поједини случајеви у медијима показују да према одређеним друштвеним групама и даље постоји омаловажавајући и увредљив однос.

Последњи пример је насловна страна дневног листа „Ало“ који је уз фотографију обнажене жене објавио текст поруке у којој јој је упућена претња смрћу. Повереница Јанковић оштро осуђује овакве крајње непримерене и сензационалистичке медијске објаве и истиче да је, у конкретном случају објављивање слике обнажене жене уз текст претње с једне стране узнемирујуће, а са друге се релативизује претња насиљем.

Објављујући фотографије обнажених женских тела, понекад уз понижавајуће и сексистичке поруке,  поједини дневни листови у Србији злоупотребљавају женско тело и дискриминишу све жене, сводећи их на пуки објекат, вређајући њихово људско достојанство и потенцијално угрожавајући безбедност.

Пласирање оваквих садржаја у медијском простору, утиче пре свега на децу и младе, стварајући код њих друштвене обрасце који су засновани на стереотипима и дискриминаторним ставовима, што у појединим случајевима доводи до нетрпељивости, сукоба и у крајњем до вршњачког насиља, чему смо сви били сведоци претходних дана.

Повереница позива све који утичу на обликовање јавног живота у Србији, међу којима медији имају једну од најзначајнијих улога, да поштују и прописе и професионалне стандарде, прекину са објављивањем увредљивих и дискриминаторних садржаја и поштују достојанство жена, деце и свих осталих грађана.

Print Friendly, PDF & Email
back to top