Упозорење поводом алармантног насиља над женама

Убиство Жаклине Којић, злостављане жене која је у Србији 15. жртва родно заснованог насиља од почетка ове године, представља аларм који мора изазвати хитну реакцију и предузимање свих мера, како би се ова страшна појава зауставила. И овај случај стравичног убиства потврдио је да систем заштите од насиља над женама није делотворан и да изостаје адекватно и ефикасно деловање надлежних органа. Због тога је потребан одлучан заокрет, а сви друштвени актери морају постати најзад свесни своје одговорности и своје дужности у заштити безбедности и живота жена, жртава насиља.

Годинама уназад указује се на улогу и одговорност медија у сузбијању насиља над женама, упућују се апели и молбе да се престане са сензационалистичким извештавањем и недвосмислено укаже на узроке родно заснованог насиља. Последњи случај убиства показује да медији могу, нажалост, ићи и корак даље, пружајући простор насилницима да јавно злостављају и понижавају своје жртве. Можда би Жаклина Којић данас била међу нама, да је неко у њој препознао жртву насиља и спречио да насилник над њом јавно демонстрира своју моћ.

Повереница позива надлежне државне органе и Регулаторно тело за електронске медије да покажу висок степен одговорности и спрече да ТВ емисије буду генератор насиља над женама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top