Oбaвeштeњe зa jaвнoст – „Српски тeлeгрaф“ дискриминисao припaдникe и припaдницe ЛГБT пoпулaциje

Регионални инфо центар и Gayten-LGBT обратили су се повереници за заштиту равноправности Бранкици Јанковић притужбом против дневних новина „Српски телеграф“ због дискриминације на основу сексуалне оријентације. Притужба је поднесена због насловне стране садржине „Алармантно откриће доктора: Гејеви шире сиду по Србији”, текста под насловом „Гејеви шире ХИВ по Србији”, наднаслова овог текста „Анални секс и хомосексуални односи кривци за пораст броја заражених”, фотографије два младића који се крећу један иза другог, а младић који хода испред наводно „изговара”: „Ти буди возић, а ја ћу локомотива!” и антрфилеа „Пречица до секса”, објављеним у „Српском телеграфу” 16. априла 2016. године, као и због насловнице „Патријарх за српски телеграф: гејеви су болесни! Тај проблем се мора искоренити”, и наслова текста „Патријарх о ЛГБТ удару на Српски телеграф – Бити геј је тешка болест, морамо је искоренити”, објављеним у истим новинама 18. априла 2016. године,

Повереница за заштиту равноправности дала је мишљење да је дневни лист „Српски телеграф“ прекршио одредбе Закона о забрани дискриминације јер су оваквим медијским садржајем изражене идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство особа другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне. Повереница је, уз мишљење, дала и одговарајуће препоруке главном и одговорном уреднику дневних новина „Српски телеграф“ како би се отклонила повреда права: да позове на састанак представнике и представнице организација које су поднеле притужбу како би непосредно сазнали са каквим се проблемима ЛГБТ особе суочавају у свакодневном животу и како је на њих утицало овакво извештавање, да убудуће не објавњују садржај у којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛГБТ популације и да обавесте повереницу о спровођењу ове одлуке у законском року.

С обзиром да главни и одговорни уредник дневних новина „Српски телеграф“ није поступио по препоруци, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top