Повереница отворила конференцију о спречавању насиља на спортским догађајима

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању Четврте научне конференције „Менаџмент безбедности спортских такмичења“ коју је организовао Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ у Београду.

Повереница је истакла да борба против насиља у спорту траје већ годинама и да је Влада Републике Србије 2013. донела Националну стратегију за борбу против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама која треба да буде имплементирана до 2018. године.

Активно сам, као чланица Радне групе, учествовала у креирању активности из Акционог плана и Стратегије која, заправо, представља нашу жељену слику будућности, рекла је повереница и додала да Повереник има важну улогу и континуирано пружа подршку дискриминисаним особама и друштвеним групама у области спорта.

Она је нагласила да борба против насиља започиње борбом против дискриминације у чијем корену су предрасуде и стереотипи, да спорт надилази све границе и разлике – националне, верске, културне, а да промоција ненасиља у спорту представља и промоцију спорта и промоцију равноправности.

Иако је наша стварност понекад нешто другачија, сигурна сам да делимо заједнички став да смо земља која воли спорт и да имамо сјајне појединце, а оно по чему смо већ деценијама познати у свету су колективни спортови, јер када сјединимо све наше различитости добијамо победнички тим, закључила је повереница.

На пленарној сесији о менаџменту безбедности спортских такмичења и изазовима у овој области говорили су Пауло Гомеш из Директората за људска права и једнакост Савета Европе, Стив Фросдик, директор IWI Associates Ltd, УЕФА, Ненад Лаловић, председник Савета рвачке федерације и Драган Мијатовић, заменик начелника Одељења за праћење и спречавање насиља на спортским приредбама у Управи полиције у седишту МУП-а.

Сви говорници сагласили су се да је неопходан континуирани рад на унапређењу превентивних механизама за спречавање насиља на спортским манифестацијама, али и ефикаснији рад правосуђа и свих надлежних органа. Разговарало се и о све чешћим терористичким нападима који се дешавају у близини одржавања значајних утакмица, као и о утицају интернета и друштвених мрежа на учесталост и својеврсну промоцију недопустивог понашања на трибинама. На конференцији су представљени и научни радови из ове области.

На отварању скупа говорили су и проректорка за науку и међународну сарадњу Националне спортске академије „Васил Левски“ из Софије Татјана Јанчева, саветник председника Спортског савеза Србије Дане Корица, професор Драган Атанасов, као и деканка Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ Иванка Гајић.

sport
Print Friendly, PDF & Email
back to top