Састанaк поверенице и шефа мисије ОЕБС-а у Србији

Повереница за заштиту равноправности састала се данас са шефом мисије ОЕБС-а у Србији амбасадором Петером Буркхардом.

Повереница Јанковић захвалила се амбасадор Буркахрду на немерљивој подршци коју ОЕБС пружа институцији Повереника, а током разговора је наглашено да ће се убудуће међусобна сарадња на свим пољима интензивирати.

Амбасадор Буркхард је истакао да сва независна тела у Србији могу добро да раде и функционишу уколико имају велики степен независности и стабилне финансијске изворе. На састанку је истакнуто да су у фокусу заједничког рада Повереника и мисије ОЕБС-а у Србији између осталог јачање положаја и инклузију Рома, нарочито у области запошљавња, покретање стратешких парница, борба против говора мржње, посебно антисемитизма.  Такође је напоменуто да је борба против дискриминације и заштита равноправности у области образовања изузетно значајна, и да се што пре мора кренути са едукацијом свих у оквиру система. У том смислу посебно је истакнута едукација деце. Током разговора договорена је припрема и израда више антидискриманционих приручника као и едукација свих који се налазе у систему здравства и социјалне заштите, као и запослених у органима јавне власти.

Повереница Јанковић и амбасадор Буркхард су се сагласили да ће се уз подршку ОЕБС-а радити на јачању сарадње и дубљем развијању односа између независних тела и парламента, јер ће тиме Скупштина Србије имати бољу контролу над независним телима, ојачаће свој рад и своје законодавне механизме и уједно ће допринети бољем разумевању улоге и значаја назависних институција у друштву. Како је истакнуто, едукација и подизање свести о значају и препознатљивости Повереника за заштиту равноправности односиће се и на народне посланике, посебно на оне који су први пут у парламенту.

На састанку у просторијама Повереника за заштиту равноправности делегација мисије ОЕБС-а била је на највишем нивоу. Поред шефа мисије амбасадора Петера Буркхарда, у разгвору су учествовали и Мајкл Ујеахра, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Лунебург, шеф одељења за демократизацију, Томазо Дијеголи, саветник за политичка и пресс питања и Ђовани Габаси, шеф кабинета шефа мисије ОЕБС-а у Србији.

Поред поверенице Бранкице Јанковић, састанку су присуствовале и помоћнице поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер и Љиљана Лончар, као и шефица кабинета Антигона Андонов.

Print Friendly, PDF & Email
back to top