Саопштење поводом састанка поверенице и министра просвете

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић био је у првој званичној посети, од када је преузео дужност, Поверенику за заштиту равноправности.

Повереница Бранкица Јанковић и министар Шарчевић разговарали су о будућој сарадњи и актуелним проблемима у области унапређења равноправности и о улози система образовања у сузбијању дискриминације.

Повереница и министар сагласили су се да је заједнички циљ Министарства за просвету, науку и технолошки развој и Повереника за заштиту равноправности едукација младих о Људским правима, равноправности и заштити од дискриминације кроз обавезне школске програме.

На састанку је потврђена спремност Министарства да учествује у пројекту који Повереник реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом. Пројекат обухвата израду приручника за препознавање дискриминације у школама за запослене и родитеље, затим израду припручника који је намењен ученицима, као и израду едукативних материјала који ће на адекватан начин приближити деци и младима значај и њихову улогу у борби против дискриминације. У овим активностима активно ће учествовати и Панел младих Повереника за заштиту равноправности како би садржај био што доступнији младима и у складу са њиховим очекивањима и разумевањем борбе против дискриминације.

Такође, договорена је и заједничка организација обука који су намењени, најпре просветним радницима, а затим и просветним саветницима, инспекторима и свим запосленима у систему образовања.

Повереница Јанковић и министар Шарчевић мишљења су да је овакав приступ неопходан како би млади благовремено научили да поштују различитост и предности живота у друштву без дискриминације и насиља.

Saopštenje povodom sastanka poverenice i ministra prosvete
Print Friendly, PDF & Email
back to top