Састанак поверенице Јанковић и министра Ђорђевића

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић био је у првој званичној посети Поверенику за заштиту равноправности од када је преузео дужност. Повереница Бранкица Јанковић и министар Зоран Ђорђевић разговарали су о стању у остваривању равноправности у друштвеним односима.

С обзиром на друштвени значај забране дискриминације и унапређивања родне равноправности, министар је истакао важност формирања Сектора који ће се бавити овим питањима и нагласио да ће једна од значајних активности у овој области, поред осталог, бити праћење, анализа ефеката и предлагање мера за унапређење родне равноправности, као и социјалне укључености породица и појединаца.

Имајући у виду препоруке дате у Годишњем извештају Повереника за заштиту равноправности,  повереница Јанковић поздравила је формирање посебне организационе јединице и подизање веома значајне друштвене теме као што је родна равноправност на ниво сектора и изразила очекивање да ће министарство у наредном периоду појачати активности у овој области. Повереница је подсетила да су најдискриминисаније групе у Србији жене, особе са инвалидитетом и старији, као и да је дискриминација најраспрострањенија у области рада и запошљавања.

Током састанка, посебна пажња посвећена је и положају особа са инвалидитетом. Повереница Јанковић је указала на препоруке мера и друге активности које је Повереник предузео у претходном периоду, a које се односе на унапређење равноправности ове осетљиве друштвене групе, док је министар Ђорђевић, у том смислу, најавио посвећеност министарства овом важном питању, уз очување и унапређење Сектора за особе са инвалидитетом.

У разговору је посебна пажња посвећена и досадашњим активностима на изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, у складу са препорукама Европске комисије и преузетим обавезама Републике Србије у претприступним преговорима за чланство у ЕУ.

Једна од кључних тема на састанку, била је и улога министарства у спречавању насиља над женама, као и о потреби ефикаснијег сузбијања дискриминације, и о будућим заједничким активностима у области едукације запослених у Инспекторату рада.

 

fotografija
Print Friendly, PDF & Email
back to top