Саопштење поводом учесталог насиља које врше деца

Поводом учесталих аката вршњачког и других облика насиља која врше деца, Повереница Невена Петрушић указује да је ова појава показатељ неефикасног и некоординисаног деловања институција система на уклањању узрока агресивног и насилничког понашања код деце и младих, посебно код оних која су препуштена сама себи и која у најрањивијем периоду свог живота немају адекватну помоћ и подршку.

Акти насиља који нас ових дана шокирају само показује колико смо као друштво заказали у дужности да код деце развијамо културу ненасиља, толеранције, конструктивног решавања сукоба, поштовања других и слабијих. Преплављени смо нетрпељивошћу, агресијом, предрасудама, изражавањем дискриминаторних ставова и такав модел нудимо нашој деци и младима. Зато не треба да нас чуди што је насиље постало уобичајени облик понашања код оних који тек треба да живе и граде заједницу.

Последњи је тренутак да се као друштво суочимо са својом одговорношћу за понашање деце и младих фокусирамо се на отклањање узрока њиховог насилничког понашања, које је све бруталније и опасније. Не сме се више дешавати да ланац одговорности закаже, већ се мора изградити систем који неће више дозволити да на београдским улицама имамо браћу од 10 и 11 година, којима се не зна ни датум рођења, али се зна да имају 300 пријава због разбојништава и крађе. Како је могуће да после првих пријава буду испуштена из система, а да нико од надлежних не препознаје своју одговорност.

Повереница позива родитеље, запослене у образовним, социјалним, здравственим и другим институцијама система, као и медије, који имају огроман утицај на јавно мњење, да удруженим снагама започну систематско деловање на уклањању узрока агресивног и насилничког понашања и деци и младима који су на прагу живота кренули странпутицом пруже сву непходну помоћ и подршку како би усвојили вредности, обрасце понашања, културу и навике примерене толерантној и отвореној демократској заједници.

Print Friendly, PDF & Email
back to top