Саопштење поводом Светског дана Рома

 

Поводом 8. априла, Светског дана Рома повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић честита Ромима и Ромкињама празник и скреће пажњу на чињницу да је положај ромске националне мањине и даље је лош и да су Роми најдискриминсанија група у Србији.

„Имала сам прилику да се лично уверим у то како живи 21 ромска породица у насељу Рева у Крњачи које сам јуче посетила. Ти људи већ шест година живе у условима испод сваког минимума, у контејнерима за које су им још 2009. године рекли да су привремено решење, без икакве инфраструктуре, без основних услова за одржавање хигијене, без тоалета. Једини извор воде који имају је чесма на отвореном, испред два реда контејнера, која је зими неупотребљива јер се вода због ниских температура заледи. Апсолутно су недопустиви услови у којима ти људи живе, у насељу које је само неколико километара удаљено од центра Београда“, истакла је повереница Петрушић и позвала надлежне да без одлагања побољшају њихове животне услове.

Роми су често изложени отвореном и распрострањеном говору мржње, а дискриминација према Ромима највише је изражена у области образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања.

„Ромска деца су и даље дискриминисана у образовању, а претходних година су забележени случајеви сегрегације ромске деце у образовању. Подаци да само 6% деце из ромских насеља узраста од 3-4 године похађа програме предшколског образовања, да 69% деце из ромских насеља похађа први разред основне школе, а свега 22% средњи, су алармантни и више него забрињавајући. Поражавајући су и подаци који показују и да је очекивана дужина трајања живота Рома у Србији за 12,4 године краћа у односу на становништво Србије“, навела је повереница Петрушић.

Колико је ромска популација у неповољном положају показује и чињеница да Повереник за заштиту равноправности пету годину заредом највећи број притужби  добија управо због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини. Све стратешке парнице које је Повереник покренуо у току 2014. године односе се на дискриминацију Рома, као и кривичне пријаве које су поднете због постојања основа сумње да је извршено кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости према ромској националној мањини.

Повереница указује да је потребно ангажовање свих друштвених актера како би се унапредио положај ромске националне мањине, која је још увек изложена свим видовима дискриминације. Сви морамо схватити и прихватити да су Роми грађани и грађанке ове државе којима припадају иста права, да су то наше комшије, који треба да живе заједно са нама, а не изоловано поред нас.

Print Friendly, PDF & Email
back to top