САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОРОДИЦЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита Светски дан породице свим грађанима и грађанкама Србије и истиче да је недавна ситуација изазвана пандемијом показала колики је значај очувања породице и солидарности за њене чланове, али и за стабилност друштва у целини.

Повереница указује да се током претходног периода показало да је један од најважнијих задатака да сачувамо и ојачамо породицу, а да је нарочито важно ставити акценат на друштвене групе које су током пандемије поднеле већи терет. Обраћања нашој институцији, указују да су више биле погођене жене, посебно старије жене на тржишту рада и запослене у неформалном сектору, али и запослене самохране мајке, породице деце са инвалидитетом, грађани са инвалидитетом, оболели од тешких и неизлечивих болести, жене које су биле у ризику или су доживеле насиље. О томе свакодневно сведоче случајеви суровог породичног насиља, као што је и последње које се десило у Ердевику. Велики терет поднели су и наши најстарији грађани, нарочито они који живе сами.

Повереница истиче да је неопходно пружити одговарајућу подршку породицама у којима живе особе са инвалидитетом или здравственим проблемима, ромске, сиромашне и породице са нередовним приходима, породице где постоји повећан ризик од насиља, где су најугроженије жене, једнородитељске и породице без потомства, као и ЛГБТ особе које живе у породицама у којима није прихваћено њихово сексуално опредељење. Због свега тога неопходно је пружити значајнију подршку овим породицама али и породици уопште, наводи Јанковић.

Напомињући да се многе породице сучавају са бројним изазовима, повереница истиче да доступност и ефикасност одговарајућих и разноврсних услуга подршке у заједници, као и адекватно функционисање свих установа у систему образовања, социјалне и здравствене заштите, значајно може допринети побољшању квалитета живота породица, бољем усклађивању рада, родитељства и других породичних обавеза. Да би породично окружење било место прихватања и припадности, неопходно је континуирано градити културу равноправности и толеранције и на томе треба да радимо сви заједно, наводи повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top