Саопштење поводом Међународног дана жена

Повереница Невена Петрушић честита свим грађанкама Србије Међународни дан жена – 8. март. Тим поводом, повереница скреће пажњу да је положај жена у Србији далеко од задовољавајућег и поред бројних донетих закона, ратификованих међународних уговора и декларација и Уставом прописане једнакости жена и у мушкараца.

Број притужби упућених Поверенику за заштиту равноправности због дискриминације жена, на основу пола и на основу њиховог брачног и породичног статуса, из године у годину се повећава, и у 2014. је износио више од 15 одсто свих поднетих притужби.

Свакога дана жене у Србији се суочавају са дискриминацијом, омаловажавањем, узнемиравањем, искључивањем, понижавањем и насиљем, само зато што су жене, и даље се у појединим предузећима одмах по повратку са породиљског одсуства женама уручују откази, приликом разговора за посао инсистира на подацима о брачном стању, броју деце и планирању породице. Алармантна је чињеница и да је од почетка године у партнерском насиљу убијено пет жена и да институције којима су се оне обраћале нису адекватно реаговале. У медијима се неретко могу наћи скандалозни, недопустиви и непримерени садржаји у којима се жене, посебно оне на позицијама у политици и друштвеном и јавном животу, вређају и омаловажавају.

Неједнак положај жена у српском друштву често се правда укорењеним навикама, патријархалним коренима и дубоким предрасудама који се споро и дуго мењају. Да бисмо дошли до друштва пуне равноправности неопходно је да сви заједно уложимо напоре да мењамо ставове и сузбијамо предрасуде и стереотипе, јер само тако можемо доћи до бољег и праведнијег друштва за све.

Print Friendly, PDF & Email
back to top