Саопштење поводом Међународног дана поноса

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита Међународни дан поноса свим припадницима и припадницама ЛГБТ заједнице у Србији.

Иако су у последњих годину дана направљени одређени кораци како би се побољшао положај ЛГБТ популације – од доношења стратешких документа, до одржавања Параде поноса,  истраживања и даље говоре да су и изложени дискриминацији, да се социјална дистанца не смањује, а да је насиље родитеља, блиских рођака и партнера према ЛГБТ особама у порасту.

Због тога је потребно још много тога урадити како бисмо постали друштво у коме се у пуној мери поштују људска права, а Србија сигурно окружење за све оне који су другачије сексуалне оријентације. Да бисмо то постигли, потребан је интензиван и континуиран рад на сузбијању предрасуда и стереотипа, и то пре свега код деце и младих. То је начин да нове генерација научимо толеранцији и недискриминацији и покажемо да смо сви једнаки, али посебни, и да нам управо те различитости пружају могућност да се и као појединци и појединке, и као друштво, даље напредујемо, обогаћујемо и развијамо.

Повереница на крају саопштава да ће се, заједно са запосленима у Поверенику за заштиту равноправности, у суботу придружити скупу на београдском Тргу Републике под називом „Зона слободна од мржње“. Ове године, шетња је освећена антифашизму и идејама слободе, једнакости и мира, и због тога позивам грађане и грађанке да нам се придруже, закључује повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top