Саопштење поводом Међународног дана борбе против расизма

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је да је ове године изузетно значајно обележавање 21. марта, Међународног дана борбе против расизма, пре свега због мигрантске кризе која представља велики изазов савременог друштва.

Повереник за заштиту равноправности имао је веома мали број притужби које се односе на дискриминацију избеглица и миграната, а оне су се углавном односиле на медијско извештавање у којима су се износиле предрасуде и подстицала нетрпељивост. Поштујући слободу говора, али и обавезу да та слобода не угрожава достојанство других, Повереник је указивао на неопходност толерантног и хуманог односа према људима који су избегли из ратом захваћених подручја, истакла је повереница и додала да је српско друштво дало добар пример поштовања људских права избеглица и миграната.

Као и претходних година, Поверенику је стизао велики број притужби које су се односиле на дискриминацију ромске мањине у различитим сегментима живота: од здравствене заштите до услова становања. Забрињавајући су и резултати истраживања УНХЦР-а у Србији који указују да интерно расељени Роми и Ромкиње имају најлошији положај од свих рањивих група у Србији, чак и од припадника ромске мањине који чине домицилно становништво.

Због свих опасности које расизам и ксенофобија са собом носе, неопходно је увек бити на опрезу не треба заборавити да је искорењавање ових појава дуг процес, а да се толеранција и прихватање различитости уче од малих ногу. Изузетно је значајно градити толерантно и модерно друштво са јаким институцијама, а сваки изоловани и појединачни случај расизма мора наићи на осуду свих релевантних актера и јавности у Србији, закључила је повереница.

Фото: Медиа центар

Print Friendly, PDF & Email
back to top