Саопштење поводом Међународног дана борбе против насиља над старијим особама

Поводом 15. јуна, Међународног дана бробе против насиља над старијима повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић скреће пажњу да старији спадају међу најугроженије и најдискриминисаније групе у Србији, да су често мање видљиви у друштву и јавности, као и да су због тога изузетно изложени насиљу.

„Старије особе су врло осетљиве и рањиве, а због своје слабости, немоћи и свега што старење са собом носи, лаке су жртве злостављања. Сведоцимо смо све изаженијег насиља над старијима, на улици, у свакодневном животу, јавном говору и опхођењу где се старије особе доживљавају као популација која је све мање потребна друштву. И то мора да се промени,“ истакла је повереница Јанковић.

Она је указала да се насиље над старијима најтеже открива јер је старије особе срамота да пријаве насиље, злостављање и тортуру.

„Борба против сваког па и насиља над старијима даје резултате само у благовременој, целовитој и системској сарадњи свих делова државног система. Сви морамо заједно радити на борити против насиља над онима који немају моћ, нити способност да му се одупру. Несмемо да заборавимо да ћемо сви једног дана бити стари“, рекла је повереница.

Укупан социо-економски положај старијих особа у Србији веома је неповољан, а особе изнад 65 година старости чине скоро четвртину укупног броја сиромашних. Повереница зато указује да је изузетно важно да се паралелно отклањањем узрока насиља нас старијима ради и на креирању политика које ће уважити допринос старијих особа, спречити дискриминацију и маргинализацију старијих и обезбедити да се на основу свог искуства и знања укључе у друштвени живот.

Злостављање старијих особа је глобални социјални проблем који погађа милионе старијих у свету. 15. јуни је дан када сви треба да дигну глас против насиља над старијима. Према подацима Уједињених Нација, до 2025. године у свету ће бити милијарду и 200 милиона старијих од 60 година.

Print Friendly, PDF & Email
back to top