Саопштење поводом изјаве министра одбране Братислава Гашића

 

Повереница  за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осудила је као врло непристојну и непримерену изјаву министра одбране Братислава Гашића упућену новинарки ТВ Б92, током узимања изјаве у Трстенику.

Такво обраћање је недопустиво и увредљиво не само за новинарке него и за све жене. Она је истакла да сви представници власти у Србији, као носиоци јавних функција, имају додатну обавезу да се боре против родних стереотипа и да жене у српском друштву третирају с поштовањем, равноправно и без дискриминаторских ставова.

Повереница указује да је добро што се министар убрзо извинио, а цео случај требало би да буде опомена свим носиоцима власти да се у говору и комуникацији понашају пристојно и са пуним уважавањем саговорника.

Повереница Јанковић напомиње да се у циљу живота у равноправном, демократском и толерантном друштву, стереотипи и предрасуде према женама, који су често у корену сваке дискриминације, морају темељно и доследно сузбијати. Подсећа да Србија као и друге земље у свету, обележава 16 дана активизма, који су почели 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама и трају до 10. децембра Међународног дана људских права, и да зато поруке и изјаве које се дају јавности имају додатну тежину.

Print Friendly, PDF & Email
back to top