Саопштење поводом дискриминаторне препоруке Савеза удружења таксиста Србије

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић најоштрије осуђује дискриминаторну препоруку Савеза удружења таксиста Србије да таксисти не превозе азиланте, оцењујући да је она још један показатељ колико је ксенофобија пристуна у Србији.

„На жалост, препорука председника Савеза удружења таксиста Србије да таксисти не возе азиланте јер могу да западну у непријатну ситуацију са полицијом која због тога може да им одузме возила и покрене прекршајни поступак, само потврђује оно што Повереник за заштиту равноправности константно иситче, а то је забрињавајући однос грађана Србије према азилантима, невољницима који су дошли из ратова захваћених афричких земаља и са Блисог истока“, рекла је повереница Петрушић.

Истраживања Повереника за заштиту равноправности показује да је социјална дистанца грађана Србије према азилантима веома велика, као и да бројни стереотипи и предрасуде понижавају и вређају достојанство азиланата, отворено изражавају ксенофобију и стварају непријатељско окружење према једној тако осетљивој и рањивој групи, која живи у изузетно тешким условима.

Повереница Петрушић подсећа све да је дискриминација у Србији законом забрањена и да конкретно Закон о забрани дискриминације у члану 17 управо одбијање пружања јавних услуга препознаје као обилк дискриминације. Зато позива таксисте да азилантима под једнаким условима пружају услугу превоза. Повереница указије на дужност полиције да однос према азилантима и онима чије услуге користе буде у складу са прописима Србије. Потребно је правити јасну разлику између оних који на легалан начин пружају услуге азилантима и оних који учествују у трговини људима и другим противправним делима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top