Саопштење поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић поводом Међународног дана борбе против трансфобије и хомофобије

Поводом 17. маја, Међународног дана борбе против трансфобије и хомофобије, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да трансродне особе и припадници и припаднице ЛГБТ популације не смеју бити дискриминисани због свог родног идентитета или сексуалне оријентације. Трансфобија и хомофобија су и даље присутни у нашем друштву, као и недостатак разумевања за потешкоће са којима се ЛГБТ особе суочавају, указује повереница напомињући да су они део нашег друштва и да не можемо игнорисати њих и њихова права.

Забрињавајуће је то што појединци, посебно одређени политичари и јавне личности и даље износе увредљиве и омаловажавајуће ставове којима настављају да подржавају предрасуде према ЛГБТ заједници, наглашава повереница.

Јанковић истиче да и поред позитивних помака и измењених законских решења у вези са променом пола у матичним књигама и документима, треба наставити са даљом имплементацијом прописа и унапређењем положаја ових друштвених група. Она напомиње да  број притужби које се подносе Поверенику због дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета показују да треба оснажити припаднике ЛГБТ популације да пријављују дискриминацију, поготово ако се има у виду да су највећи део притужби поднеле организације цивилног друштва.

Савремено друштво не сме толерисати било какав вид дискриминације и мора створити услове да сви наши грађани и грађанке буду равноправни, закључује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top