Повереница о људским правима са члановима Савета Европе

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је као уводничарка на састанку пред члановима Комитета за равноправност и антидискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе о улози Повереника за заштиту равноправности Републике Србије, као и о приоритетима за наредни период, који је у Београду организован под покровитељством Скупштине Србије.

Представљајући рад институције и изазове у погледу равноправности она је нарочито указала на говор мржње са којим се суочава наша држава, али и све државе региона и Европе, наводећи да забрињава то што неки појединци не виде своју одговорност и објављују ставове који су отворено дискриминаторни и супротни принципу равноправности. Она је истакла да посебно забрињава овакав говор на друштвеним мрежама.

Говорећи о бројним активностима које институција спроводи као веома важно, а захваљујући искуству које Повереник за заштиту равноправности има у вођењу тзв. стратешких парница,  навела је да Поверник за заштиту равноправности постао део тима ЕКВИНЕТ који ће учествовати у поступцима  пред Европским судом за људска права у својству умешача.

Повереница Јанковић је подсетила да је пре три године иницирала стварање Регионалног форума тела за равноправност наводећи то као добар пример за унапређење добросуседских односа.

Говорећи о изазовима она је рекла да се институције за равноправност понекад осећају, као усамљени чувари правде који стално упозоравају, али то је улога од које не треба зазирати, напротив, правда у својој суштини управо темељи равноправност као једну од кључних вредности. Због тога, према њеним речима, Повереник наставља своју мисију у заштити  баш сваког појединца и свих наших грађана.

Када је реч приоритетима у наредном периоду, Јанковић је рекла да ће то бити отклањање различитих баријера због којих се дешава дискриминација свих друштвених група, кроз иницијативе за измене закона, опште препоруке, наравно појединачна мишљења и све  друге расположиве мере.

Повереница је на крају одговорила и на бројна питања чланова Комитет за равноправност и антидискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top