Реакција поверенице на карикатуру у НИН-у

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указује да је карикатура у данашњем недељнику НИН у контексту случаја дугогодишњег сексуалног насиља у београдској школи глуме, неумесна и увредљива на више нивоа.

Силовање, полно узнемиравање и сва остала кривична дела против полне слободе који препознаје кривично-правни систем Републике Србије, представљају озбиљан друштвени проблем и никако не треба да буду предмет хумора нити стављања у било какав  сатиричан или саркастичан контекст, наводи повереница. Она каже да је  ово је тренутак када жртвама сексуалног насиља, које су смогле храбрости да проговоре треба пружити само подршку и не дозволити  тривијализацију њихове трауме у политичке или таблоидне сврхе.

Устав РС и Европска конвенција о људским правима гарантују слободу да се писањем, говором или сликом, примају и шире обавештења и идеје. Међутим упркос томе што је наведена слобода изражавања широко постављена када је у питању критика јавне власти, линија која се не сме прећи је достојанство жртве, наглашава Јанковић.

Повереница  подсећа да закон забрањује узнемиравање и понижавајуће поступање којима се вређа достојанство лица.

Print Friendly, PDF & Email
back to top