Промовисана Студија о хуманом развоју за Србију посвећена смањењу неједнакости

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на промоцији Студије о хуманом развоју за Републику Србију посвећене смањењу неједнакости. Она је рекла да су овакве студије изузетно важне за многе институције као и за Повереника за заштиту равноправности, јер доприносе квалитетнијем сагледавању ситуације и давању препорука креаторима јавних политика.

Она је потсетила и да је више међународних, релевантних истраживања показало да са растом неједнакости прихода опада и економски раст и да растућа неједнакост отежава напоре за смањење сиромаштва. На индивидуалном нивоу неједнакост смањује ефикасност појединца и његову могућност да испољи прави потенцијал.

Повереница Јанковић је је изнела и податке из истраживањима које је сповео Повереник за заштиту равноправности у којем грађани као друштвене групе којима треба помоћ виде особе са инвалидитетом, сиромашне и старије. И ако истраживање није у корелацији са бројем притужби то не значи да их нема и да не постоји дискриминација на основу имовинског статуса. Ми користимо сваку прилику да позовемо све  релевентне друштвене актере да помогну тој друштвеној групи, рекла је повереница.

Студија о хуманом развоју бави се питањем неједнакости и фокусира на показатеље неједнакости у оквиру циљева одрживог развоја . У студији је закључено да је доходовна неједнакост у Србији висока, судећи према европским стандардима, на основи СИЛЦ истраживања. Студија садржи налазе, закључке и стратешке препоруке које обезбеђују важне информације за активности и програме усмерене на смањење неједнакости у Републици Србији.

На промоцији Студије присуствовали су и Снежана Лакчевић, помоћница директора Центра за социјалну политику, Гордана Матковић, програмска директорка Центра за социјалну политику, Бен Слеј, виши саветник, Региналне канцеларије УНДП и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top