Признања за најбоље путописе старијих

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подржала је избор за најбоље путописе старијих у организацији удружења Снага пријатељства – Амити. У Библиотеци града Београда додељено је 15 признања у пет различитих категорија, а учествовали су аутори из 35 различитих места из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Холандије.

Повереница је истакла да је активно старење и учешће у свим сегментима живота начин да старије особе живе достојанствено:
„Овакви скупови и дружења су један од начина да се боримо против социјалне искључености и маргинализације наших најстаријих суграђана и суграћанки.“

Председница удружења Амити Надежда Сатарић рекала је да за најстарије писање може да буде лековито и да су се на конкурс јављали и они који су тек са 60 и више година први пут написали неку причу.
„Аутори имају најразличитија занимања, они нису ни писци, ни књижевници, ни новинари. На конкурс су се пријавиле домаћице, некадашњи службеници, лекари, професори, правници…“ казала је Сатарић.

У категорији „Женска прича“ прву награду освојила је Љиљана Стјеља, а за најбољу мушку причу лауреат је Александар Дамјановић. Најбоља у категорији „Путовања по Србији“ била је Биљана Бенић, а у категорији „Путовање у иностранство“ награду је освојила Бранка Рибар Брајић. За путописну песму прву награду освојио је Јовица Ђурић.

Најбољи радови биће објављени у публикацији „Сувенири из душе“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top