Представљени резултати Индекса родне равноправности ЕИГЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са директорком Европског института за родну равноправност Вирджинијом Лангбак са којом је разговарала о резултатима Индекса родне равноправности. Индекс показује да је Србија на заједничкој листи са чланицам ЕУ на 22. месту и готово на пола пута ка остваривању родне равноправности.

Индекс је показо да су резултати најлошији у области рада, што према речима поверенице Јанковић, показују и досадашња искуства Повереника за заштиту равноправности.

„И наша мишљења и препоруке показују да је дискриминација жена најизраженија у области рада и запошљавања. Жене су слабије плаћене за исте послове у односу на мушкарце у приватном сектору, теже добијају посао, лакше се оптуштају, имали смо више случајева отпуштања трудница и породиља након повратка са боловања или пак премештања на нижа радна места“.

Србија је најбољи резултат остварила у области учешћа жена у политичком животу, између осталог и због квота о заступљености жена у парламенту. Том резултату је посебно допринела и чињеница да је жена на челу Народне банке Србије, али треба бити опрезан јер је то само једна позиција и питање је колико она стварно утиче на општио положај жена, указала је повереница.

„Ово је важан инструмент који олакшава мерење положаја жена и родне равноправности. Повереница је поздравила одлуку Републике Србија да се укључи у израду Индекса родне равноправности ЕИГЕ, иако јој то није била обавеза, и истакла да су добијени резултати изразито корисни за дубљу анализу постојећег стања и даље унапређење родне равноправности у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top