Ми не дискриминишемо! – представљен Кодекс равноправности за послодавце

На конференцији “Ми не дискриминишемо!” коју је организовао Повереник за заштиту равноправности у оквиру ЕУ твининг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција на дискриминацију“, представљен је Кодекс равноправности који садржи смернице за креирање антидискриминаторне политике послодаваца у Србији.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је претходних година највише поднесених притужби због дискриминације било на тржишту рада и оценила да је Кодекс равноправности практичан документ који може да користи и послодавцима и радницима за остваривање пуне равноправности на раду и приликом запошљавања.

Водич је осмишљен као својеврсни алат и помоћ послодавцима како би унапредили и ојачали механизме за заштиту и унапређење равноправности. Истовремено, ова конференција је прилика да се промовишу најбоље праксе остваривања равноправности у јавном и приватном сектору које имају значајан утицај у даљем креирању квалитетног пословног окружења у Србији, рекла је повереница.

Она је истакла да је најпродуктивнији онај радник који је мотивисан и да су то разумеле и велике, успешне компаније које воде рачуна о запосленима.

Министар привреде Горан Кнежевић подвукао је да је један од приоритета државе стварање услова за једнаке шансе свих грађана за достојанствен живот и додао да нам ни после једног економског успеха неће бити боље ако не водимо рачуна о поштовању човека.

Вршилац дужности шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт навео је да је ЕУ са 1,2 милиона евра помогла програм сузбијања дискриминације у Србији у оквиру кога је и израђен Кодекс равноправности.

Циљ тог програма, који се завршава ове године, јесте да повећа свест о потреби борбе против дискриминације у Србији, објаснио је Бенедикт и констатовао да се са тим проблемом суочавају и друге земље у региону, али и земље чланице ЕУ.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да то пословно удружење већ дуго ради на јачању свести својих чланова о потреби вођења друштвено одговорног пословања. Чадеж је подвукао да извештаји Повереника указују да је дискриминација у Србији најчешћа у области рада и запошљавања и да је стога значај Кодекса равноправности веома велики.

О антидискриминаторним политикама у бизнису и добрим праксама говорили су Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарм групе, Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР Нови Сад, Станка Пејановић, генерална директорка Горења и председница Српске асоцијације менаџера, Афродита Бајић, власница модне куће “АМЦ”, Нил Кроули, аутор првог Кодекса, Маја Алексић Илић, директорка винарије “Алексић”, Љиљана Караклајић, власница предузећа “Д експрес”, Борислав Миљановић, директор Represent Communications-a, Зоран Мартиновић, директор Националне служба за запошљавање и Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

О томе како млади виде борбу против дискриминације на тржишту рада у Србији, говорили су Марина Симеуновић, Тамара Мишковић И Никола Станојчић.

 

kodeks konferencija
Print Friendly, PDF & Email
back to top