Пoвeрeницa у рaднoj пoсeти Бeрлину

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић боравила је у радној посети Берлину, на позив директорке Федералне агенције за борбу против дискриминације (ФАДА) Кристине Лудерс. Током сусрета, било је речи о наставку веома добре сарадње две институције, док су у разговору поверенице са Дитером Бургардом, председником Европског института Омбудсман и омбудсманом покрајине Рајланд-Пфалц размењена искуства о активностима и механизмима у циљу заштите од дискриминације.

Повереница је такође учествовала на експертској конференцији посвећеној односу полиције и других представника извршне власти према Ромима и Синтијима, у организацији Савезне агенције за борбу против дискриминације и Централног већа немачких Синтија и Рома, с обзиром да истраживања показују да су ове националне мањине посебно изложене дискриминацији. Повереница Јанковић је навела случајеве по којима је поступао Повереник за заштиту равноправности, напомињући да је међу притужбама чији је основ национална припадност највише оних које се односе на ромску мањину, али и истакла примере добре праксе у интеграцији пре свега младих Рома и Ромкиња у циљу побољшања свеукупног положаја ромске заједнице у Србији.

Током боравка у Берлину, повереница се сусрела и са министарком за породична питања, старије, жене и младе Републике Немачке Катарином Барлеј, а такође је присуствовала и свечаности на којој је Федерална агенција доделила награду за посвећеност борби против дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top