ПОВЕРЕНИЦА У ПОСЕТИ СВРЉИГУ ПОВОДОМ 8. МАРТА

И ове године, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић организовала је поводом 8. марта обилазак једне од општина у Србији. Овога пута, заједно са четири амбасадорке Аустралије,Канаде, Руминије и Словачке, обишла је општину Сврљиг која је једна од добитника награде Повереника „Град/општина једнаких могућности“ за 2018. годину, а на чијем челу је жена.

Шта су све успеле да ураде за своје суграђане жене које воде ову општину, али и колико је тешко и са чим се суочавају жене политичарке на нивоу локалне самоуправе, повереници и амбасадоркама представила је председница Општине Сврљиг која их је дочекала. Она их је упознала са предузетницама из овог места, женама које без обзира на бројне препреке успешно воде бизнис заснован на традиционалним женским вештинама, али уз примену савремених трендова у пословању.

„Путујући по Србији, и сама се често уверавам колико је тешко женама у мањим местима, не само због неразумевања и разних очекивања околине, већ и због тога што се и саме споро одричу родно додељених улога. Зато морамо активно да радимо на томе да променимо неадекватне друштвене моделе понашања који отежавају живот женама и мушкарцима. Сврљиг је одличан пример за то, будући да су жене које овде живе у пракси показале да је равноправност могућа и колика је њена вредност. Оне су доказ да оставривање права жена, не значи угрожавање мушкараца и да само равноправни можемо градити успешно друштво“, истакла је Јанковић.

Током боравка повереница Јанковић и амбасадорке Рут Стјуарт, Кети Чаба, Оана Кристина Попа и Дагмар Репчекова састале су се представницима локалних организација за заштиту женских права, обишле су задругу „Сврљижанка“ и фирму „Victoria style“ .

Print Friendly, PDF & Email
back to top