Повереница у Малмеу на састанку о антисемитзму

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на Међународном састанку специјалних изасланика и координатора за сузбијање антисемитизма у Малмеу у Шведској који је организован након Форума о сећању на холокаост и борбу против антисемитизма, а на позив Светског јеврејског конгреса. Састанку су присуствовали бројни представници институција широм Европе у чијој је надлежности спречавање свих облика дискриминације, укључујући и антисемитизам као што је институција Повереника за заштиту равноправности.

У светлу глобално растућег антисемитизма, расизма и ксенофобије представљена је Стратегија ЕУ за борбу против антисемитизма. Учесници су разменили ставове и искуства о најефикаснијим начинима за супростављање радикалним појавама, пре свега путем савремених канала комуникације, уз оцену да је све израженије преливања претњи из „онлине“у реалан свет. Констатовано је да антисемитизам није само јеврејски проблем већ погађа целу заједницу. Један од начина борбе против антисемитизма је неговање културе сећања на холокауст, као и едукација младих у образовном систему, јер је живих сведока тог времена све мање.

Повереница Јанковић је истакла да упркос негативном тренду, Србија не спада у ред земаља у којима се бележи пораст антисемитизма, а спорадични инциденти увек наилазе на осуду надлежних органа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top