Повереница са премијеркама Норвешке и Србије о људским правима

Председница Владе Kраљевине  Норвешке Ерна Солберг борави  у званичној посети Београду  где је разговарала  и  са  повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић.

 

Повереница Јанковић на скупу у Kући људских права, којем је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић, изразила је  захвалност премијерки Солберг на доласку у Србију, као и на континуираној и значајној помоћи Kраљевине Норвешке Републици Србији, у коју спадају и пројекти које спроводи  институција Повереника за заштиту равноправности. Kако је рекла Јанковић, ти пројекти се  односе се на унапређење равноправности грађана на локалном нивоу што и јесте један од главних приоритета.

Заштита грађана  од дискриминације али и заштита свих других права, посебно социјално економских, на тржишту рада, захтева огромну посвећеност и знање,  подразумева константну размену искустава и добрих пракси, међусобну подршку, због чега је ова посета додатно добродошла. У времену пуном изазова није лако доћи до адекватних решења и изборити се са дискриминацијом на тржишту рада, који је један од ометајућих фактора друштвеног развоја , али уз заједничке напоре свих и у сарадњи   са Владом то је један од кључних приоритета рекла је повереница Јанковић.

Премијека Норвешке Ерна Солберг рекла је да свака држава има одговорност  за спровођење права својих грађана нарочито у области рада. У Норвешкој се ради на развоју инклузивних стратегија а модел је подељена одговорност између радника, послодаваца и владе.

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила се на посети и рекла да је област људских права за Србију изузетно важна али и да је  то  поље где треба оставрити напредак на  путу ка ЕУ. Влада се труди да побољша правни оквир за владавину људских права али имплементација је на свим сегментима друштва,  као и да је  то је нешто на чему се интезивно ради.

Премијерке Норвешке и Србије, Солберг и Брнабић заједно са   повереницом   Јанковић прошетале су Kнез Михаиловом улицом и обишле реконструисани Народни музеј.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top